I Floriss elsker vi utplanting og alt som følger med. Trivsel og glede, men også frisk luft, fysisk aktivitet og lavere skuldre. Forskning fra Universitetet i Umeå og Landbruksuniversitetet i Alnarp viser faktisk at hagearbeid er bra for oss. Vi blir både friskere og gladere av å tilbringe tid utendørs med jord under neglene, så her er det ingen grunn til å vente med utplantingen.
Skal du plante rett i bakken? Grav et hull og sett planten ned, trykk godt til rundt og fyll på med god hagejord. Ikke glem å vanne godt! Friske blomster skaper liv og personlighet i uterommet. De fleste sommerblomster egner seg godt i potter og krukker på verandaen, men kan også plantes direkte i hagen. En generell regel er at sommerblomster trenger god plass for å utvikle seg og bli store og frodige. Jo mer jord planten har, jo mindre jobb blir det for deg. Plant derfor rett i bakken eller bruk store krukker; ellers vil blomstene fort mistrives og tørke ut.
Planting i krukker
- Sørg for at det er hull i bunnen av krukken slik at vannet renner igjennom
- Fyll lecakuler i bunnen av krukken
- Legg en vekstduk over
- Fyll krukken med god blomsterjord
- Sett planten like dypt som den stod i potten
- Sørg for at planten er godt dekket av jord
- Vann godt når du er ferdig
Tips! En ampelplante egner seg ekstra godt i en litt høy potte.
Skal du plante rett i bakken? Grav et hull og sett planten ned, trykk godt til rundt og fyll på med god hagejord. Ikke glem å vanne godt!
Hvilke sommerblomster bør du velge?
Blomster som tåler ned mot null grader: margeritter, stemor, krokus, perleblomst, julerose, tusenfryd og pinselilje.
Blomster som tåler full sol: lavendel, margeritter, pelargonia og petunia.
Blomster som tåler litt skygge: hortensia, helleborus, oliven, eføy, muehlenbeckia, silver falls, bregner og prydgress.
Blomster som tåler både lett skygge og mye sol: betulia, pelargonia og lobelia.
Planter som klarer seg med lite stell: lobelia, betulia, calandiva, ildtopp og alunrot.
Planter som kan komme igjen året etter: hortensia, alunrot, helleborus, eføy, muehlenbeckia og prydgress.
Klimasoner
Hvordan velge riktig plante til riktig sted? Det Norske Hageselskap har utviklet et klimasonekart som deler Norge inn i åtte klimasoner; fra varme (H1) til kalde (H8). H1 er sonen med mildest klima, H8 er den med tøffest. Plantene får tildelt et tall som indikerer hvor i landet de kan plantes ut og komme igjen utendørs. Et planteslag med hardførhetstall H8 kan for eksempel plantes i alle de åtte sonene, mens et planteslag med hardførhetstall H4 kan plantes fra sone en til fire. Les mer om kilmasonekart og sjekk ditt område her:
https://hageselskapet.no/hagestoff/praktisk/klimasonekart-1