Bare se, ikke spise
Grønn glede liver opp ethvert hjem. I tillegg til sine dekorative egenskaper har plantene våre en rekke helsemessige fordeler. De kan rense luften, redusere stress, de kan til og med styrke kreativiteten. Og ja, det finnes mange fordeler, men det finnes også ulemper, særlig for de med småbarn og kjæledyr. Ved større inntak kan noen potteplanter være direkte farlige.
Giftige og irriterende planter
Når det kommer til planteforgiftning skiller vi mellom irriterende planter, de som kan føre til svie og irritasjon, og giftige planter, de som kan ha innvirkning på hjerte og nervesystemet ved inntak. Her får du en liten guide over hvilke stueplanter som er giftige og hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.
Giftige inneplanter og blomster
- Asalea (giftig)
- Barlind (giftig)
- Engletrompet (svært giftig)
- Jerusalemsøtvier (giftig)
- Julerose (giftig)
- Korallsøtvier (giftig)
- Oleander (giftig)
Hvis et barn skulle være ute for et uhell bør du fjerne planterester, gi litt drikke og kontakte Giftinformasjonen (22 59 13 00) for videre råd. Gjelder forgiftningen dyr bør du kontakte veterinær.
For en mer komplett liste over Norges giftige planter, se her på helsenorge.no
Fortvil ikke, det finnes selvsagt massevis av stueplanter som er helt trygge å ha rundt huset, de fleste planter er jo ufarlige. Orkidéen for eksempel, øker både luft- og livskvalitet. Det samme kan sies om Porselensblomster og Bjørkefiken, bare for å nevne noen. Det skal også være sagt at giftige planter kan være ufarlig å smake på, det kommer helt an på mengden.
Visste du forresten at …
Fredslilje og Julestjerne ikke er så farlige som ryktene vil ha det til. Plantesaftene kan riktignok være irriterende ved større inntak, men disse er verken så skumle eller giftige som tidligere antatt.
Hvordan være på den trygge siden
Et godt tips for å unngå uhell er å skaffe seg oversikt over hva som er giftig, og gjerne ha en bok eller plakat om dette lett tilgjengelig. Vi råder deg også å holde farlige og giftige planter utenfor rekkevidde for barn, katter og hunder. Et annet tips er å gå til innkjøp av medisinsk kull. Kullet kjøpes reseptfritt på apotek og kan redusere opptak av plantegifter om det gis raskt nok.